Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the cookie-law-info domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /www/webvol17/pt/g6xz5lcl9y4d51l/blogg.annasellberg.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
januari 2017 – Mitt liv på tangentbordet – Anna Sellberg

The end …

Jag har ett projekt som jag hållit på med i närmare tre år nu. Det är otroligt länge för att vara jag. Brukar aldrig ha sådan uthållighet, men någonstans har jag väl ändå känt att ”ja, det är värt det”.
Nu börjar det bli klart.
Det känns jättekonstigt och nästan lite sorgligt. Det känns hela tiden som om jag bara vill hålla på med det lite till, och lite till, och lite lite till … Som om det finns en oändlig mängd ändringar och saker som måste fixas innan det är dags att skicka iväg det. Och visst, så är det. Det är bara att fortsätta hålla på, men till sist tror jag det är svårt att se skogen för alla träd.
Så nu får det bli lite ordning här. En sista genomgång, sedan SWISCH iväg med det.

/A

 

 

Fatalist – ja visst!

Nu är alltså Trump och Putin världens två mäktigaste män.
Jaha.
Aftonbladet skriver att Trump redan ändrat på Vita Husets hemsida: ja, väck med klimatet.
Okej.
Men vad spelar det för roll? Hur mycket man än tror på klimathotet och att jorden blir allt varmare, så är det ändå ingen som gör något ju. Allra minst i USA. Så länge alla dessa krig pågår runt om i världen är det kört i vilket fall. Och krigen lär ju fortsätta. Är det överhuvudtaget någon som ser en ände på det, liksom? Hur mycket avgaser släpper en stridsvagn ut på en timmes körning i en öken någonstans? Går den siffran överhuvudtaget att jämföra med vad det kostar miljön att jag kör bil till stallet, i stället för att cykla när det är isgata och vinter?
Nej, i det stora hela tror jag att mitt bidrag till den här planetens död är mycket minimalt och inte så mycket att bry sig om.

Och vad gäller USA: Jag minns när vi hälsade på ungarnas pappa i New York för kanske tio år sedan, mitt i vintern.
Lägenheten, en tvåa i närheten av 168:e, värmdes med superheta vattenelement, eldade med oljeeldning. Överallt på taken runt omkring såg man skorstenar som spydde ut rök och gnistor, 24/7.
Elementet hade tyvärr inget vred för att ställa in värmen.
Så för att inte dö av värmeslag, var vi tvungna att ha fönstret öppet (!) hela tiden. Visst var det mysigt att ligga på en madrass på golvet och lyssna på storstadens alla ljud (och ja, NY låter precis som i ”Spanarna på Hill Street”, om någon minns den!), men miljövänligt var det ju inte. Och jag tror knappast att saken är ändrad tills nu.

Nå, framtiden är spännande, minst sagt! Och jag är en nyfiken person, så lite kul tycker jag ju att det är. Det är säkert naivt att tänka så. Inte minst eftersom den politiska diskussionen i vårt eget land är så otroligt polariserat. Katerina Janouchs uttalanden i finsk och tjeckisk tv, om att fler och fler svenskar lär sig skjuta och att vi har fullt med no-go-zoner överallt …
Nja. Riktigt så är det ju inte, menar i alla fall Svt. 
Jag kör ju själv buss i en sådan där no-go-zon (enligt vissa!), och oftast på helgerna. Nattbuss, dessutom.
Har överlevt hittills. Har väldigt sällan problem i den stadsdelen, faktiskt. Folk kliver på, blippar sitt kort, sätter sig och åker med, kliver sedan av nere på stan – eller tvärtom.
Vilka passagerare som krånglar mest?
Svenska ungdomar, inte sällan från stadens finare villaområden.
Antingen vill de inte betala alls (har förmodligen lärt sig hemma att allt i livet är gratis!) eller så önskar de att få ägna resan åt att Tala Med Arbetarklassen.
Det sistnämnda är särskilt tydligt i stadens finaste villaförort.
Där kan en gänglig ung man med finnar i pannan stå och tala till mig som vore han direktör och jag .. tja … en arbetare. Har skrivit om detta förut, tror jag, men sedan dess har det hänt ett antal gånger till.
Det känns betydligt mer irriterande än när en påtänd tjugofemåring i en annan stadsdel inte har pengar på kortet, men ser så trött och frusen ut att hen får åka med hem ändå – för att inte bli liggande och frysa ihjäl där på busshållplatsen, när natten är kall och snön faller.

Till sist: fatalist? Ja, visst!
Jag är glad åt att jag redan levt ungefär 2/3 av mitt liv (approximativt i alla fall!). Skulle det sk*ta sig, så har jag i alla fall hunnit med en massa kul saker – barn, böcker, hästar, kärlek, vänner och många många koppar kaffe …
… och just nu en förkylning som närmar sig en nära-döden-upplevelse.
Jag som som skulle gått till bibblan i morgon och försökt läsa in mig på kurslitteraturen till första momentet av Historia A på distans. Det får bli en annan dag.

För övrigt är historia är allt, men allt är inte historia. Och vi lever mitt i vårt nu, precis som 1700-tals människan levde mitt i sitt nu! *)

Ungefär så.

/A

*) Mycket fritt citerat ur någon av
de två föreläsningarna

jag lyssnat på hittills. 

 

Domedagen närmar sig!

Varför är det så inne att dela den ena domedagsprofetian efter den andra just nu? Jag tror det handlar om att det är mycket mer spännande att tänka sig att allt kan gå åt helv*te än att fundera över vad som kommer att bli bättre.
Ta bara en sådan sak som att fler människor än någonsin tidigare i mänsklighetens historia, har mat på bordet och tak över huvudet. Är det någon som skriver om det?
Näääää … Inget spännande ju!
Vi är helt enkelt så himla präglade av amerikanska domedags-hollywoodfilmer att vi inte vet hur vi ska hantera att det går jäkligt bra för Sverige just nu. Lite ledsamt, kan jag tycka, för jag tror att som man ropar i skogen får man svar …
 
Visst, om tio år får de kanske de negativa domedagsprofeterna säga ”vad var det jag sa!” med njutningsfull röst. Å andra sidan kommer vi som är positiva att ha det mycket MYCKET roligare under tiden fram tills dess!
 
Kom i håg var ni läste det här först! 😉
/A

Där satt den!

Senaste Vera och Busterboken fick en 5a i betyg av Bibliotekstjänst. Hurra!

Här är den finfina recensionen, som gjorde mig och illustratören Sara Ingelmark-Julin otroligt glada i går!

 

Häst-tokig

Lättläst kapitelbok. Vera är förkyld och hemma från skolan. Hon är trött på att vara inne och saknar ponnyn Buster som bor i granngården. Vera får inte gå ut när hon är sjuk och inte heller gå ensam till hästarna. men solen skiner och längtan efter Buster blir för stark. Hon tar ett äpple och smiter ut. Buster är i sin hage. Han kommer inte fast Vera ropar. Hon klättrar över staketet, lockar med äpplet och nu kommer Buster men också de andra hästarna. Vera blir knuffad och hamnar på marken. Rädd tar hon sig upp och springer hem men utan den ena stöveln som blir kvar. Denna charmiga och riktigt spännande berättelse av Anna Sellberg ingår i serien Lättläst och är den fjärde i raden om Vera och Buster. Texten är luftig där korta och lite längre meningar varvas. Orden som ingår är vardagsnära och i huvudsak ljudenligt stavade. Varje uppslag består av en färgillustration som erbjuder rikligt med kontextuella ledtrådar vilket underlättar läsförståelsen. Avslutningsvis finns ett faktauppslag som knyter an till berättelsen. Boken är, såsom serien anger, verkligen lättläst utan att innehållet för den skull blir torftigt. Den är en utmärkt börja-läsa-bok och då inte minst för djurtokiga barn som precis knäckt läskoden. 

Helhetsbetyg: 5. – – Elisabeth Frank

Och på förlagets hemsida låg den på framsidan i går. Känns bra det också!

/A

 

https://www.bokus.com/bok/9789129701760/vera-buster-4-hast-tokig/