Tänka rätt och tänka fritt …

I Uppsala universitetshus står en gammal sentens av Thorild: Tänka fritt är stort tänka rätt är större.
När jag läste den första gången tänkte jag irriterat att ”det där var väl ändå jättekorkat, för utan att tänka fritt finns ju ingenting! Inget framåtskridande, inga nya idéer, ingen kreativitet, ingen …”.

Men ju äldre jag blir, desto mer har jag tagit till mig hans ursprungstanke. Det är inte så dumt som man tror att tänka rätt, nämligen.
Det finns ju en massa filosofiska betraktelser över detta, och att tänka rätt ingår förstås i de flesta ideolologier – stora som små och oavsett inriktning. Och vad som är fel varierar med vilken verklighet den som tycker något säger sina åsikter i.

För mig är ”tänka rätt” att försöka se det vettiga och förnuftig i olika saker. Att läsa på, kolla vad som faktiskt håller vetenskapligt – och som sagt: framförallt använda mitt förnuft.
Faktum är att vi har en tradition av forskning som sträcker sig många hundra år tillbaka i tiden. Använd den och de kunskaper som finns där, i stället för att dissa dem för att du inte förstår. Och om du inte förstår men vill greppa något: fråga, fråga och fråga igen!

För några decennier sedan gjordes ett experiment på mentalsjukhuset Vipeholm – de så kallade Vipeholmsexperimenten. De var präglade av dåtidens vidriga syn på psykiskt sjuka och funktionshindrade som okej att prova saker på. Inte bra alls, självklart, och en omöjlighet etiskt i dag – tack och lov.

Men en sak stod klar: att borsta tänderna med fluor var bra. Tänderna höll sig friska och fina. De som borstade med tandkräm slapp tandlossning, karies, ruttnande tandstumpar och stora hål i sina kvarvarande tänder.
De slapp den dålig tandhälsa som varit ett gissel så länge mänskligheten har existerat!

I dag är det många som väljer bort tandkräm. I stället borstar man med typ kokosfett och andra saker som sägs vara ”bättre”. För fluor är GIFTIGT!
Ja, men hallå – det är faktiskt inte meningen att du ska äta tandkrämen. Du ska borsta, skölja munnen – och spotta ut.
Hur förnuftigt är det att tro att tandkräm är ”giftigt för oss”, med tanke på de miljoner och åter miljoner människor som borstar tänderna noga och minst två gånger om dagen, med fluortandkräm?
Var finns högarna med döende människor, krampande av tandkrämsförgiftning? Massgravarna betalda av Colgate och Oral-Bi? Var finns tandäkarnas varningar, larmrapporterna och förbuden från myndigheterna?
Ingenstans.
Vad är då förnuftigast – att följa sin känsla efter att man läst en alarmistisk blogg eller tänka logiskt ”nej, det är inte farligt”.

Allting är i princip farligt i för stora mängder, även sådant som vatten och luft – som vi ju alla behöver för att leva.
Och för att inte tala om sängar …
Om Akademiska sjukhuset tog bort alla sjukhussängar (vilket man i och för sig håller på med …) – skulle ingen dö på sjukhuset mer då?
Ja, för de flesta dör ju faktiskt i en säng.
Betyder det att det är sängen som är farlig?
Njae, va …? 😉

Här är en intressant artikel ur dagens Metro om just fluorskräck – väl värd att läsa: Fluorskräck Metro 20190206

Nej, nu iväg och jobba. Solen skiner, snön är underbart vit och bussen väntar!

/A

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *