Inspiration är något skört

Lyssnade på P1-programmet Stil häromdagen. Det är ett av mina favoritprogram, faktiskt. Påläst, roligt, intressant, och både mycket djuplodande och ytligt – samtidigt!

Det här programmet handlade om Florence Nightingale. För eftertiden har hon oftast beskrivits som ”kvinnan med lampan” – en vårdande ängel som gick till de svårt sjuka soldaterna i natten och lade en svalkande hand på deras feberheta pannor.
I själva verket var hon en skärpt och påläst statistiker, som kom att förändra sjukvården på ett sätt som sträcker sina trådar långt in i vår egen samtid. Hur ett sjukhus ska organiseras, hygien, arbetskläder och hur otroligt viktigt det är med ordning och reda – det tog hon tag i genom att med statistik bevisa vad som fungerade – och inte. Och detta i en tid när kvinnor från överklassen helst skulle vara intresserade av vilken klänning de skulle bära vid eftermiddagsteet.
En stark och outtröttlig människa, värd att beundra!
Klicka på länken så kommer ni direkt till programmet!
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/987791?programid=2794

I slutet av programmet kommer det också ett litet avsnitt om inspiration och kreativitet.
Maria Sandgren, psykolog och forskare vid Södertörns högskola, var intervjuad och sa så här om inspiration: ”Kreativitet är en process (—)
… den går inte att köpa, den är svår att tvinga fram, den kommer med lätthet när den kommer, och man vet inte riktigt när den kommer. Den kan inte beställas heller. Därför ser jag den som något oerhört sårbart och skört och något som ska respekteras”.

Kloka ord om något som är  mycket svårt att beskriva. Så nu ska jag ta en liten tupplur och invänta att inspirationen attackerar! 🙂

/A

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *