Språket är som musik

Kom att prata om språk med en god vän i dag. Hur slarvigt mycket är på nätet. Att det är synd att korrekturläsare är bortrationaliserade. Att många inte kan skilja på sin och hennes, eller på de och dem.
Det är så ledsamt, för språket är precis som musik. Om inte pianot är stämt klingar tonerna falskt. Och om musikanten ideligen spelar fel, tappar man intresset och slutar lyssna. Det spelar ingen roll hur spännande pianostycket är. Man orkar inte.

I dag går allting väldigt snabbt. Tidspressen på tidningsredaktionerna är stor. Fort ska det gå, alla vill vara först med senaste nyheten, vad spelar det för roll om rubriken blir felstavad eller syftningsfelen kryllar i artikeln? Folk fattar ju ändå …
Och det gör de ju!
Men det är inte det det handlar om. Snabbhet och dåligt språk måste inte alls gå hand i hand. Det tar inte längre tid att skriva en text fel än att skriva den rätt. Det handlar om träning! Träning, träning och träning.
Hur många mål hade Zlatan gjort utan tiotusentals timmar på planen i regn, rusk, solsken, snö och storm? Inte många.
Hur många ord hade jag stavat rätt i dag om inte min gamla lärare på mellanstadiet tragglat dem med oss, varv efter varv? Inte många där heller. Jag är honom evigt tacksam över alla dessa rättstavningsövningar vi fick göra!

Nå! Här är några tips som jag själv tycker är användbara i denna språkförflackningens tidevarv – slit dem med hälsan.

* Det är svårt att redigera text på skärmen. Ta ut manuset på papper med dubbelt radavstånd i stället. Arbeta med blyertspenna och sudd (eller bläck om det känns bättre). Lär dig de olika tecknen för rättelser, så går det fort och lätt.

* Många småord behövs inte överhuvudtaget. ”Ju” är bra exempel på ord som lätt ynglar av sig och dyker upp på alla möjliga (och omöjliga!) ställen. Fundera över vilka som är dina mest älskade småord. Kör sedan ett sök i word på dem och förfäras. Hur många är de? Hur många kan du ta bort?

* Väg varje ord på guldvåg. Ett kapitel behöver inte alls vara XX sidor med XXXX tecken. Varje kapitel ska bara vara så långt som handlingen räcker till. Varje ord som finns med, ska vara absolut nödvändigt. Traggla sig igenom text som står där bara för att fylla sidorna är det inte många som orkar göra.

* Stava rätt! Lär dig reglerna för ng och gn-ljuden. Lär dig att avstava. Lär dig när man använder de, dem, sin, hans eller hennes. Kör (minst) en rättstavning på manuset, men lita aldrig fullt ut på word den kommer fram till. Är du osäker finns alltid SAOL att tillgå både på nätet och på biblioteket: Svenska Akademiens Ordlista.

* Sluta särskriva ord som inte ska vara särskrivna. Sluta, sluta, sluta! Bara sluta genast. Det heter inte kyckling lever – det heter kycklinglever. Det heter inte soff potatis. Det heter soffpotatis. Och så vidare.

* Det ska alltid vara mellanslag mellan sista ordet och de tre punkterna. Bara så du vet …

Testa dig själv! Hur stavas ordet?

TVUNGNA eller TVUGNA

TYVÄR eller TYVÄRR

PARALLELL eller PARALELL

Vad är det för betydelseskillnad mellan de här två meningarna?

Eva tog hennes cykel och cyklade hem eller Eva tog sin cykel och cyklade hem

 

Nä, hade tänkt hitta på lite fler exempel men orkar inte. Får nog ta itu med att jobba lite i stället. Kanske skriver lite mera sedan! 🙂

 

/A

 

Rätta svar: TVUNGNA, TYVÄRR, PARALLELL

I första meningen tar Eva någon annans cykel, i andra meningen sin egen cykel.