Det kostar att vara sin egen …

Hittade en lönekalkylator via DNs hemsida, och fick bekräftat det jag redan visste: för att ta ut 17 000 kronor i lön rent, är jag tvungen att tjäna (minst) 37 000 kronor före skatter och sociala avgifter. Då räknade jag ändå på att firman kostar mig max 2 000 kronor per månad att driva. Det är kanske lite lite egentligen, förra året köpte jag ju en ny dator till exempel, men det enda som händer är ju att min lön blir ännu mindre om jag tar med alla avdrag när jag räknar.
Samtidigt tillhör sådana som jag politikernas hjärtebarn, åtminstone i valtider.
Vi småföretagare är ju minsann landets räddare och hjältar, så det så! Ändå brandskattas vi så det är näst intill omöjligt att leva på sitt företag – åtminstone om man som jag hasar omkring i kultur- och mediabranschen.

Varför inte införa nollskatt upp till exempelvis 120 000 kronor?
Många frilansare inom olika områden skulle klara sig på sitt skapande om det vore så. Inte bara skribenter, utan också konstnärer, dansare, musiker och inte minst lågavlönade timvikarier inom exempelvis vård och omsorg – alla skulle få ett lyft. Dessutom skulle staten slippa en massa administration. Ja, för vad kostar det inte att hålla på och fippla med dessa evinnerliga småsummor hit och dit? Satsa på att kontrollera de stora bolagen i stället – inte minst riskkapitalisterna – som bollar bort pengar hit och dit, i stället för att bidra till vårt gemensamma samhälle. De betalar inga 50 % i skatt, det kan jag försäkra. Det är det bara sådana småskuttar som jag som gör …

Här är länken om du vill räkna själv:

https://www.driva-eget.se/kalkyler/lonekalkyl

 

Men varför fortsätter vi då, vi enskilda näringsidkare?
Förmodligen för vi är precis som maskrosor.
Vi ger inte upp!
Vi tar oss friheten att växa där vi vill, hur vi vill. Och hur många gånger vi än blir utrotade, så kommer vi bara tillbaka på ett nytt ställe, i en annan spricka i asfalten. Snabbt tränger nya frön ner i jorden, och upp kommer gyllene blommor och friska gröna blad, skapade av idéer, kreativitet och kämpaglöd.
Och den dag när sedan nya maskrosfrön sprids för vinden, bär de med sig våra drömmar in i framtiden.
Det maskrosupproret kan varken pålagor eller politiska beslut någonsin stoppa.

 

 

/A