Stockholms litteraturfestival

I helgen som gick var det dags för Stockholms litteraturfestival.
Först på fredagen var det dags för förlagsfest, och det var verkligen jätteroligt! Dels träffa en massa kollegor och förlagsfolk, dels ett möte som var så totalt oväntat att det finns inte!
Under min uppväxt flyttade vi omkring en del, men åren 1973 till 1978 bodde vi i Bankeryd. Där gick jag i en jättetrevlig klass med bara sju tjejer. Två av dem var Annika och Ancha, som jag umgicks med till och från i perioder.
Jag trivdes verkligen i Bankeryd, och det var en stor sorg att mina föräldrar bestämde sig för att flytta till Motala, hösten 1978. På den tiden fanns ju varken internet eller Facebook, så hålla kontakten med gamla vänner var svårt. inte minst eftersom man i den åldern (vi var fjorton) också växer ifrån varandra tämligen snabbt, om man inte umgås hela tiden.
Då och då har jag tänkt på mina gamla klasskamrater, och undrat vad det blev av dem – men döm av min förvåning när jag strax före förlagsfesten på van der Nootska Palatset möts av en mörkhårig kvinna i min egen ålder som säger:
– Hej, jag heter Ann-Charlotte. Vi gick i samma klass i skolan en gång i tiden!
Men åh vad roligt – och vilket sammanträffande! Det visade sig att vi båda numera skriver för samma förlag – Lind & Co. Hon feelgood och barnböcker, och jag deckare. Fyrtiotre år har gått – en ofantlig tidsrymd – och vi har båda levt våra liv på varsitt håll. Men nu ska vi inte tappa kontakten igen, den saken är klar!

I övrigt var förlagsfesten som vanligt, väldigt trivsam. Det är alltid lika roligt på Lind & Cos fester, för vår chef Kristoffer har en stor och spretig vänkrets och många mer eller mindre udda personligheter tillhör dessutom förlagets stall av skribenter. Jag ska inte ägna mig åt namedropping, men kan bara säga att diskussionerna var både intressanta, lärorika och roliga. Vad annat kan det bli när man delar bord med två duktiga författare, en förläggare, en välkänd brottmålsadvokat och en mycket erfaren och högt uppsatt polis.
Måtte pandemin hålla sig i skinnet nu, så det här inte var sista chansen igen att på länge få träffa alla som hör hemma på förlaget!

Dagen därpå var det dags för panelsamtal. Sofia Rutbäck Eriksson, jag och vår förläggare Mattias Boström, skulle diskutera cosy crime.
Sofia skriver de roliga böckerna om Katarinas eminenta detektivbyrå – om en rasande rolig revisor som tillsammans med grannen Greta tar tag i stadens brottslighet – men hon har också skrivit barnböcker plus att hon kommit ut med en feelgood under 2021.
Samtalet finns på film någonstans på nätet, länk kommer senare – det vill säga när jag har hittat den.
Här är i alla fall en fin bild på oss alla tre, tagen av Stina Floden. Tack för att jag fick låna den!

Nej nu är det dags att bege sig ner på stan på ett ärende, sedan hem och skriva igen. Ute skiner solen och det är äntligen höst – me like! 🙂

/A

Från panelsamtalet. Foto: Sofia Floden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *