Då och då får jag frågor om hur man gör för att skriva en bok.
Här kommer några korta tips om i vilken ände man kan börja om man vill skriva ett manus. Man skriver nämligen inte en bok. En bok är en produkt som man skapar tillsammans med ett förlag, en redaktör eller flera, en formgivare – och så vidare. Mycket få manus blir böcker. Sikta därför på att skriva ett manus först. När det är klart kan du börja fundera på ”bok”.
– Skriv för att du vill skriva
Att skriva för att bli rik, berömd, kändis, imponera på omvärlden eller för att det verkar vara ett coolt jobb där man slipper gå upp på morgonen fungerar sällan i längden. Om du inte har drivet att berätta något, kommer du inte att komma i mål. Det är ungefär som att bestämma sig för att springa maraton, men den enda träning du unnar dig är att springa efter bussen varje morgon.
– Lär dig hantverket
Det finns många bra böcker om att skriva. En av mina favoriter är Stephen Kings ”Att skriva” som är både en självbiografi och en handbok i författande. Och honom har det ju gått ganska bra för … 😉
Skrivande är för övrigt som allting annat – träning ger färdighet. På köpet får man en bred och platt bak, formad efter kontorsstolen. Men utan känsla är det naturligtvis ingen mening att hålla på, för då blir det bara tråkigt för en själv.
Man kan säga att skrivande är en kombination av transpiration och inspiration. Hur många procent man använder av det ena eller andra, varierar med dagsformen. Ibland glider man fram genom texten, ibland är det omöjligt att skriva överhuvudtaget, men så är det ju med alla jobb.
– Skrivarkurs, universitet eller folkhögskola
Har du tid och råd är en skrivarkurs ofta en kul investering. Du får feedback på dina texter och umgås med andra som har samma intresse som du. Det finns på alla nivåer – allt från personlig skrivcoacher till folkhögskole- och universitetskurser
OBS! När det gäller personliga skrivcoacher som säljer sitt eget kunnande så finns det skäl att vara kritisk innan du väljer. Börja med att kolla om de själva lyckats ge ut en bok på ett etablerat förlag, och ta ordentliga referenser, innan du betalar för att få deras ”hjälp”. Minns det gamla engelska ordspråket ”Those who can´t – teach!”.
– Nej, man blir inte ekonomiskt oberoende
Det är ett fåtal författare som kan leva på att skriva. De flesta av oss har ett eller flera andra jobb vid sidan av. Själv kör jag buss på timmar. Det är idealiskt att kombinera det sociala bussförarjobbet, med ensamjobbet som författare. Så glöm det där med att hoppa av från jobbet (möjligen kan du gå ner i tid …) och skriva på heltid. Det förblir en ouppnåelig dröm för de flesta. Och tur är väl det. Jag har suttit hemma i tjugo år och levt på att skriva, och det är faktiskt underbart att ha arbetskamrater och någon att fika med!
/A
Inspiration är viktigt, och jag blir ofta inspirerad när jag är ute på ridtur med min räcerpåni, kallblodstravaren Mackan.
Hej Anna!
Har du något tips på skrivarkurs för en 14-åring som drömmer om att bli författare? Gärna inriktning fantasy/dystopier och på engelska? Har sökt utan att hitta…