Bibliotekstjänst tycker till!

Så har Bibliotekstjänst sagt sitt. Fick just det här i mejlen från Sofia på förlaget. Härligt med positiva recensioner, men bäst av allt är att den tredje boken, som kommer ut i maj, faktiskt är ännu bättre än de här två!

/Anna


 

Önskeponnyn

Lättläst kapitelbok. Önskeponnyn är den första boken om Vera och Buster. Här handlar det om när Vera för första gången träffar gotlandsrusset Buster. Vera och hennes familj har precis flyttat in i ett nytt hus och på natten hör Vera konstiga ljud. Hon stiger upp och går ut och hittar en liten brun ponny. Hon följer efter den i mörkret, skräms av en älg, ramlar och gör sig illa i foten. Då kommer den lilla hästen tillbaka och hon rider på honom hem till hans stall. Allt slutar bra och Vera får komma tillbaka och träffa Buster igen. Författaren Anna Sellberg har tidigare skrivit hästböcker för mellanåldern. Boken ingår i Rabén & Sjögrens serie Lättläst. Illustratören Sara Julin Ingelmarks bilder fyller hela uppslaget och skapar ytterligare känsla och närvaro till texten. Det är läskigt med mörkret, skuggorna, älgen och ugglan som flyger upp. Och det är ledsamt när man slår sig, men också så mjukt och trösterikt när en mjuk mule buffar på en. Detta förmedlar bilderna, kanske mer än texten. Text och bild samspelar ändå bra. På slutet finns en faktadel som kortfattat berättar om gotlandsrusset. En bok som är väl anpassad till nybörjarläsaren. Helhetsbetyg: 3. – – Annakarin Lindberg..

 

Nu rider vi!

Lättläst kapitelbok. Nu rider vi! är andra boken om Vera och Buster i Rabén & Sjögrens serie Lättläst. I förra boken träffade Vera Buster för första gången medan hon nu skall få rida honom för första gången på ridbanan. Men först skall han göras i ordning – hämtas från hagen, sadlas, tränsas. Själv har Vera klätt sig för ridturen – men kanske har det inte blivit helt rätt. Anna Sellberg och illustratören Sara Julin Ingelmark berättar i text och bild om varför man behöver vissa speciella ridkläder, hur man sadlar, hur man sätter på grimman, hur man håller i tyglarna och lite om de grundläggande stegen ridning. Fakta bakas in i en skönlitterär form och bilderna förstärker texten och förklarar vissa grundläggande fakta ytterligare. Det hela blir pedagogiskt och lättillgängligt för den ovana läsaren och ryttaren. Veras känslor inför de olika situationerna skapar också både igenkänning och utgångspunkter för vidare samtal. Avslutningsvis finns en faktadel som tar upp vad som kan vara bra att ha på sig när man skall rida. Helhetsbetyg: 4. – – Annakarin Lindberg..

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *