Att ha en bok skvalpande i huvudet

Ibland har man en idé som liksom skvalpar runt i huvudet, länge länge. Jag kan i princip tänka ut ett helt manus inne i huvudet, och sedan är det bara att knacka ner det.
Medan texten ligger där i huvudet, så sker det ofta förändringar. Saker dyker upp, perspektiv ändras, språket föds. Inte sällan blir hela historien något helt annat än den var från början. Magiskt!
Just nu går jag omkring och grunnar på en väldigt speciell text, ett manus som inte liknar något annat jag skrivit varken förr eller senare. Få se vad det kan bli av det. Först måste en massa andra grejor bli klara, sedan ska jag ta itu med det på allvar. Ser framför mig hur jag ska sitta i min rosa solstol med datorn i knäet och knacka på den under långa, varma, ljusa sommarkvällar framöver!

Råkorret på första boken om Vera och Buster har kommit. Jättespännande att se! Tecknaren som Rabén & Sjögren har valt, Sara Julin Ingelmark – Jullelin – är helt suveränt bra. Det är så kul att se hur hon tolkar min text, och hur vi tillsammans skapar något helt annat.

VeraBuster

Se mer av Saras teckningar här: Jullelin.

Youtubefilm: Häst i gråskala

Nu är Stora Korsordsbokens tredje upplaga klar. Den ser jättefin ut, hoppas bara att det inte är en miljon fel i den.
Hur noga man än kollar så finns det ALLTID något fel någonstans, och det är otroligt frustrerande. Å andra sidan får man väl se det som att man glädjer en mängd sura människor över hela världen, genom att dela med sig av saker, som de får det stora nöjet att klaga på. Jag är alltså en glädjespridare, inte en slarvfia! Det gäller att se det positiva i saker och ting!

Just nu pysslar jag också med att lära mig göra e-böcker. Det verkar inte så svårt, och en sak är klar: boken jag köpte (Epub straight to the point av Elisabeth Castro) är nog lite väl onödigt tillkrånglad.
Tur att jag är en vän av trial-and-error-metoden – och att jag har bästa Signe som mentor. Få se vad det blir av alltsammans. Ska trycka upp ett antal pappersböcker också av det här manuset, tror jag. Gillar ju att samla på papplådor, så varför inte några kartonger till på kontoret?

Hörde en intervju med deckarförfattarinnan Lena Matthijs på radion häromdagen. Ska absolut läsa hennes böcker framöver. Tror jag kommer att gilla dem! Gillar ju Åsa Larssons böcker jättemycket, framförallt ”Det blod som spillts”.
Det blir ofta bra när duktiga personer skriver deckare utifrån reell kunskap om hur saker och ting går till verkligheten. Jag avskyr när folk låtsas att de kan och vet allt om polisarbete, och så är det bara en massa ”hitte-på”. Usch! 🙁

Men nu – godnatt!

/A