Att lära folk skriva och ta betalt

Nu är jag sådär less igen. Hittade en annons om skrivkurser FB, och lackade ur. ”Skriv en Bestseller” stod det och redan där kände jag mig ytterst tveksam.
Ja, för vem väljer att gå en skrivkurs hos någon som har ett stavfel i sin marknadsföring?
Det vet väl alla att det inte är någon versal på ett ord som ”bestseller”, som för mig är ett vanligt adjektiv (Eller substantiv? Tror faktiskt man kan använda det som båda, beroende på om man syftar på försäljningen eller själva boken som sak … Hm!).

Sedan har jag både googlat, letat på Libris (Kungliga biblioteket), kollat de olika streamingtjänsterna, och nätbokhandlarna – men jag hittar varken personens namn eller några boktitlar, någonstans.
Kanske har hen bytt namn?
Ja, fast då brukar man väl ändå ha kvar sitt gamla ”författarnamn” när man marknadsför sig – hur ska folk annars veta vem man är?

Det finns ett engelskt uttryck som låter ”those who can´t, teach”. Den som inte kan något, lär ut.
Om man nu är så duktig att man kan skriva en bestseller – varför gör man inte det då? Varför slösa med sin förmåga på kreti och pleti när man kan leva lyxliv som författare?
Ja, det har jag undrat många gånger när jag ser folk annonsera ut skrivarkurser på Facebook.
Det konstiga är ju att de som faktiskt skriver bestsellers – som Camilla Läckberg, paret bakom Kepler, med flera – aldrig ger några kurser i ämnet ”hur man skriver en bestseller”.
De skriver dem i stället!
Klart smartare, tycker ju jag. Och förmodligen mer lönsamt också.

Vi har ju självklart en fri marknad, och vem som helst får sälja vad som helst.
Men ska du gå en skrivarkurs – kolla upp den som håller den först, innan du anmäler dig!
– Vad har hen för erfarenhet av att skriva böcker och jobba i förlagsbranschen?
– Annan ubildning?
– Tidigare uppdrag?
– Kan hen lämna referenser?
– Vad är målet med kursen?
– Vad ingår?
– Vad kostar det och verkar det rimligt i förhållande till det du hoppas få ut av kursen?
Och när du sedan väl går kursen – ställ krav på att du får det du betalat för! Om kursledaren utlovat hjälp, stöd och goda råd – då är det precis det du ska få också. Inte bara en massa snömos och blajblaj, som du lika gärna kan läsa dig till på Internet.


Själv får jag ibland förfrågningar om att hålla skrivarkurser, men tackar alltid nej. För min del tar det för mycket tid och energi – och jag lägger hellre detta på mina egna texter.
Det är också ytterst sällan jag erbjuder mig att läsa andras texter, trots att jag har jobbat både som lektör och granskare tidigare i livet.
Varför? Samma där – orken tryter – och det är ytterst sällan det är det minsta läsvärt i alla fall …

MEN som alltid i livet finns det undantag – som A, tonårig systerdotter till en god vän till mig.
Som så många andra i hennes ålder är det fantasy som gäller, och dessutom på engelska, så jag var egentligen ytterst tveksam till att läsa det hon skrivit. Men har man lovat, så … Ja, jag tog tag i det en sen kväll på paddan.
Och döm av min förvåning när jag blev helt fast!
Vilken tös att kunna skriva! Det var ståpäls som gällde – och det på en luttrad läsare, som egentligen inte ens gillar genren. 😉
Nej, hennes skrivande tror jag jättemycket på, och den dag hennes första bok kommer ut – ja, då ska jag minsann stå längst fram i kön för ett signerat ex, den saken är klar.

Nej, dags att bege sig ut i mörkret. Än är det några dagar kvar, men snart vänder det mot ljusare tider igen – och oj vad jag längtar!

Förresten – senaste poddavsnittet av HOVAR TASSAR KLÖVAR KLOR – som jag gör tillsammans med veterinär Jenny Garland – finns att lyssna på hos både Storytel och Soundcloud.
Missa inte!
Jag pratar mer om skrivande än vanligt, och det kanske kan roa någon i alla fall. 🙂

/A

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *