Hästkillen Kalle

Lördagen den 14 maj 2016

På den här sidan kommer jag att berätta om mitt projekt Hästkillen Kalle.
För ungefär en månad sedan fick jag veta att jag fått Uppsala kommuns kulturstipendium på 25 000 kronor. Pengarna ska gå till utgivningen av manuset om Kalle.
Hästkillen Kalle handlar om Kalle som är åtta år. Han älskar hästar, och finast av alla hästar är morfars nordsvenska Blenda. En dag börjar en ny tjej i Kalles klass. Och hon älskar också hästar!
Fram hit låter det som vilken hästbok som helst – men skillnaden mot alla andra hästböcker är att Kalle är autistisk. Och både han och hans tjejkompis Elin går i särskoleklass.
I manuset försöker jag beskriva hur det är att vara autistisk, för det finns faktiskt inga barnböcker om autistiska barns vardag. Eller jo, det finns massor skrivet om autism – men allt är av vuxna för andra vuxna! Men även barn med NPF*) behöver läsa böcker om sitt liv – och därför skrev jag manuset om Kalle.

Grundmanuset i sig är klart, så framöver blir arbetsgången följande:
* gå igenom manuset ordentligt med rödpenna i handen
* skriva faktakapitlet som ska ligga längst bak i boken och få det faktagranskat
* kontakta tecknare och diskutera omslag och bildval. Jag vill ha färgbild på framsidan, och svart-vita teckningar inuti boken.
* sätta boken i InDesign
* korrektur, korrektur och mer korrektur (frivilliga kan anmäla sig till mig!)
* ta in offerter från repro och tryckerier
* distribution och marknadsföring
* göra en e-bok direkt?
* ljudbok?

Ja, det är massor att lära sig, och det är tur att jag har en ett antal goda vänner som arbetar i bokbranschen. Det kommer att bli många samtal och mejl till dem framöver, var så säker!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *